Alma- és körtefélék

Almafajták

Alma

(Malus domestica)

Az almafa kultúrája Európában már a fiatal kőkor óta kimutatható. Az antik görögök már a különböző fajtákat is ismerték. A többnyire vegetáriánus rómaiaknál az étkezés végét jelezte. Az alma az a gyümölcs, ami a legtöbbet szerepel az irodalomban. Többféle formájú és színű alma létezik. Ízük fajtánként változik, a savanykástól a mézédesig bármilyen lehet. A világon az almának mintegy 7000 nevesített fajtája ismeretes.

Energiatartalom: 52 kcal, 218 kJ/100 g

Ha almát vásárolunk, igyekezzünk az érett, ám még kemény darabokat kiválasztani. Hosszan eltartható, akár hónapokig is. A hibátlan almákat hűvös helyen kell tartani, de vigyázni kell, hogy meg ne fagyjon! Az almából kompótot, lekvárt, mártást, szószt, levest, süteményeket, és még ki tudja mennyi mindent készíthetünk. Az alma nem csak édességeknek, hanem különféle húsoknak is kitűnő kiegészítője lehet. Magas nátrium, foszfor és vastartalom jellemzi. A-, B- és egy kevés C-vitamint tartalmaz, illetve megemlítendő kálcium-, magnézium- és káliumtartalma is. Ismert az alma kedvező élettani hatása bélhurut, ételmérgezés, egyéb baktériumos megbetegedések, illetve reuma vagy felsőlégúti megbetegedések esetén.

Körtefélék

Körte

(Pyrus communis)

A körte nemzetség hazája egész Európa, délre Észak-Afrika, Irán és a Himalája vidéke. Első nemesítői a főniciaiak és a rómaiak voltak, és uralkodói ínyencségnek számított a perzsa királyok asztalán. A körte felépítésében meglehetősen hasonlít az almához, de hosszúkásabb, nyújtottabb annál. Színe - fajtától függően - a világoszöldtől, a citromsárgán keresztül, az élénkpirosig bármilyen lehet. Íze szintén fajtajellegzetes, de inkább édeskés, méz aromájú.

Energiatartalom: 58 kcal, 242 kJ/100 g

A körte igen kényes gyümölcs. Válasszuk a még enyhén kemény, egészséges, hibátlan példányokat, és inkább otthon érleljük be a gyümölcsöket pár nap alatt. Ha a körtét még azonnali fogyasztásra éretlenül, azaz keményen vásároltuk, akkor nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Az érett példányokat azonban csak igen rövid ideig (1-2 nap), a hűtőszekrény alsó polcain tárolhatjuk.

A körte kiválóan alkalmas befőtt készítésére. Nyersen, befőttként, szárítva egyaránt fogyasztható. Tálalhatjuk előételként hideg sülttel, vagy pl. tormakrémmel töltve, főételek mellé köretként. Készíthetünk belőle pürét, gyümölcssalátát vagy más édességet. Tetszetős külseje, kitűnő íze nem túl sok vitamint és ásványi anyagot rejt. Ennek ellenére megemlíthető A- és C-vitamin-, valamint káliumtartalma. Tartalmaz még vasat, foszfort, szénhidrátot, fehérjét és rostokat. A körtefogyasztás jót tesz az idegeknek, oldja a húgykősavat és a káros sólerakódásokat. Salaktalanítja a szervezetet.