Banán

Banán

Banán

(Musa acuminata)

A banán egyike kedvenc gyümölcseinknek. Régebben csak karácsony tájékán volt kapható, napjainkban egyike az egész évben elérhető gyümölcsöknek. A Föld termései közül mennyiségi szempontból az előkelő negyedik helyen áll.

A termést héj nélkül fogyasztják, és fajtától függően gyümölcs- vagy főzőbanánként használják fel. Az itthon kapható gyümölcsbanánon kívül létezik még főzőbanán is. A főzőbanánok kisebb cukor- és nagyobb keményítőtartalmúak; ezeket éretlen állapotban főzve, zsiradékban vagy anélkül sütve ételek körítésére használják, és sok trópusi országban alapvető élelmiszernek számítanak.

Energiatartalom: 89 kcal, 371 kJ/100 g

Éretlen állapotban szobahőmérsékleten 4-5 napig folyamatosan érik. Ha érett, nyitott zacskóban 3-5 napig áll el. A banán önmagában is finom, de készíthetünk belőle turmixot, felhasználhatjuk gyümölcssalátákba. Be is bundázhatjuk, ki is süthetjük. tartalmaz kálciumot, káliumot, foszfort, vasat, A, B és C vitamint, nyomelemeket, valamint a glükóz feldolgozásához szükséges enzimet. A gyümölcsök közül a legtöbb B-vitamint tartalmazza. A benne található enzimek segítik az agyműködést. Mivel fontos tápanyagokat tartalmaz, már a csecsemőknek ajánlott a fogyasztása.

A szárított főzőbanánokból lisztet állítanak elő, Kelet-Afrikában a banánból sört főznek. Az érett gyümölcsbanánt nyersen eszik, vagy gyümölcssalátákba és édes ételekbe keverik. Kellően megszárítva tápláló asztalt gyümölcs készül belőle. A friss leveleket csomagolásra vagy tányér helyett ételek tálalására használják.

Elterjedése: a gyümölcs- és főzőbanánok szülőfajai az indomaláj térségből származnak; nemesített fajtáik nagyszámúak, és világszerte a trópusi és szubtrópusi területek legfontosabb haszonnövényei közé tartoznak. Termesztése és betakarítása: a nedves trópusok növénye; egyenletesen meleg vagy forró klímában tenyészik a legjobban.

A banán több mint 4000 kilométert utazik az Ön asztaláig. A legtöbb banánt Latin-Amerika, Ázsia és a Karib térség ültetvényein termesztik Minden banánfa egy nagy banánfürtöt terem, aztán kiszárad, és újat ültetnek helyette.

A banánt zölden szüretelik, megmossák és szortírozzák. Ezután kezdődik a hosszú utazás, hajón, majd teherautón az érlelőbe...