Bogyós gyümölcsök

Szamóca, földieper

Szamóca

(Fragaria)

A vadon élő szamócafajok valószínűleg már a jégkorszak vége óta megtalálhatóak Európa, Ázsia és Amerika erdeiben, így egyike lehetett az ősember kedvenc csemegéinek. A termés gömbölyded, kúpos, szív alakú, felületén apró magocskák helyezkednek el. Zamatos, édes, olykor vaníliás mellékízzel.

Energiatartalom: 35 kcal, 146 kJ/100 g

Tanácsos a szamócát legfeljebb egy nappal a vásárlás után elfogyasztani. Szükség esetén lefóliázott edényben, hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk. Fenséges ízének köszönhetően ritkán használjuk más ételekkel, általában nyersen fogyasztjuk. Készíthető belőle fagylalt, krémek, parfék. Gazdag A-, B-, C-vitaminban, káliumban, kálciumban, tartalmaz fluort és vasat.

Szőlő

Szőlő

(Vitis)

A szőlő a legrégebbi kultúrnövényeink közé tartozik, Egyiptomban Ozirisz istennek, a görög-római világban Dionüssossz-Bacchusnak szentelték, de a Bibliában is fontos szerepet kapott. Kis-Ázsiában már több, mint 5000 éve bort készítettek a szőlő terméséből.

A szőlő teljes értékű táplálék, ha kizárólag szőlőt és gabonafélét fogyasztunk, szervezetünk mindenhez hozzájut, amire a jó teljesítőképességhez szüksége van. Bogyói fürtökben teremnek. A világ egyik legnépszerűbb gyümölcse, rengeteg nemesített fajtája létezik. Színük szerinti csoportok: fehér, kékes piros szőlők.

Fogyaszthatjuk nyersen, salátákhoz, köretként. Tartalmaz B-, és C-vitamint, ezen kívül karotint és boitint is.

Málna

Málna

(Rubus idaeus)

Hazánkban őshonos, vadon a hegyvidékeken, elsősorban az erdők irtásain él.

Energiatartalom: 34 kcal, 143 kJ/100 g

Hűtőszekrényben, érett állapotában 1-3 napig tárolható, de legjobb, ha rögtön elfogyasztjuk. Kifejezetten jól tűri a fagyasztást, így tartós tárolása könnyen megoldható. Kis mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint és káliumot. Vértisztító és kedvező hatással van a nyaki nyirokcsomó-duzzanatokra.

Ribizli, ribiszke

Ribizli

(Ribes rubrum)

Tövistelen cserjén terem, kis piros bogyói tömött fürtöket alkotnak, savanykás ízű. Ismert fekete (R. nigrum) és fehér (R, alba) faja is.

Energiatartalom: 33 kcal, 139 kJ/100 g

Hamar romlásnak indul, hűtőszekrényben legtovább 1-3 napig áll el. Jól fagyasztható. Kiválóan alkalmas szörpök, dzsemek készítésére. Nagy mennyiségben tartalmaz C- és B-vitamint. Remek ellenszere meghűléses betegségeknek. Szárított leveléből gyógyteát készítenek reumás panaszok kezelésére.

Áfonya

Áfonya

(Vaccinium myrtillus)

Alacsony, lombhullató fásszárú bokrokon terem. Kékeslila színű, fanyar-édes ízű gyümülcs.

Energiatartalom: 60 kcal, 251 kJ/100 g

Frissen vagy hűtve 1-2 hétig is tárolható. Jól fagyasztható, vagy akár szárítható. Legismertebb elkészítési módja a dzsem, amely a vadhúsok elengedhetetlen kísérője. Magas a kálium tartalma. tartalmaz még kálciumot, vasat, magnéziumot, cinket, ként, foszfort és C-vitamint. Magas A-vitamin-tartalma miatt gyógyíthatja a farkasvakságot. Hatékony a bőrkiütések, bőrbetegségek kezelésében.

Szeder

Szeder

(Rubus caesious)

Feketéslila, savanykás ízű, tövises bokrokon terem. Már az újkőkorban ismert és kedvelt volt. A görögök gyógyító levei miatt is termesztették.

Energiatartalom: 43 kcal, 181 kJ/100 g

Szinte tárolhatatlan. Így, ha nem használjuk fel azonnal, fagyasszuk le, mivel a málnához hasonlóan nagyon jól fagyasztható. Befőzésre kiválóan alkalmas, általában vegyesen málnával vagy eperrel. Jelentős mennyiségű A- és C-vitamint, emellett nyomelemeket, káliumot, vasat, kálciumot, foszfort és mangánt tartalmaz. A vashiányos vérszegénységnek és a hasmenésnek kitűnő ellenszere, forrásvízzel higítva. A növényben található fenol és ellagik sav bizonyítottan csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Kiwi

Kiwi

(Actinidia deliciosa)

Őshazája Kína. A kiwi madárról kapta a nevét, mivel meglehetősen hasonlít rá. Külseje barna, szőrös, belül puha, élénkzöld. Éretten savanykás-édes ízű.

Energiatartalom: 61 kcal, 255 kJ/100 g

Ha nem rögtön fogyasztjuk, érdemes a kicsit keményebb szemeket választani. Hűvös helyen legtovább 1-2 hétig áll el. Más gyümölcsöktől tároljuk elkülönítve, mert enzimei felgyorsíthatják azok érési folyamatait. Húsa kalóriaszegény, de ásványi sókban igen gazdag. 10-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és már egy szem elfogyasztása fedezi a felnőtt szervezet napi C-vitamin szükségletét. Tartalmaz még káliumot, boront, foszfort, magnéziumot, kálciumot és E-vitamint. Segít a gyulladásos betegségek leküzdésében, erősíti a csontokat, segít a krónikus fáradtság legyőzésében.