Citrusfélék

Narancs

Narancs

(Citrus sinensis)

Egy kínai legenda szerint egy kisfiú, Lu Ji, két narancsot kapott, de egyiket sem ette meg, hanem mindkettőt odaadta édesanyjának, ezért a narancs Kínában a gyermeki szeretet és a szülői tisztelet szimbóluma. Két csoportot különböztetünk meg: édes és keserű. Az édes fajták közül a legismertebbek: Valencia, Navel, Jaffa, Shamouti, Tarocco, Moro (vérnarancs) stb.. Keserű fajta a sevillai narancs, mely a Cointreau és a Grand Marnier ízesítője.

Energiatartalom: 52 kcal, 217 kJ/100 g

Hűvös helyen (3-9 °C között) 4-8 hétig is eláll. Vitamin- és ásványi anyag tartalmát hosszan megőrzi. Frissen fogyasztva, a legegészségesebb. Levét kifacsarva is igen ízletes. Levéből készülhet páclé, húsából lekvárok, sorbetek, fagylatok, sütemények. Héja kandírozva finom csemege. C vitamin tartalma igen magas: egy felnőtt C-vitamin szükségletének kétszerese. tartalmaz egy limonén nevű anyagot, ami a mell- és tüdőrák elleni küzedelemben hatásos. Jó a trombózis és a magas vérnyomás ellen, erősíti az immunrendszert.

Grapefruit

Grapefruit

(Citrus paradisi)

Közvetlen őse minden bizonnyal a nyugat-indiai pomelo volt. Általában kislabda méretűre nő meg, héja általában vastagabb, mint a többi citrusfélének. Fajtától függően lehet: zöld, sárga, piros és ennek minden árnyalata. Lédúsabb rokonainál. Íze a fanyar és az édes kellemes elegye.

Energiatartalom: 35 kcal, 147 kJ/100 g

Hűvös helyen (3-9 °C között) 1-3 hétig áll el. Tárolás során is hossszan megőrzi vitamin- és ásványianyag tartalmát. Leve igazán frissítő és egészséges. Étvágykeltő hatású. Egyetlen grapefruit elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C vitamin szükségletét. Az A- és a B- vitaminok minden fajtája megtalálható benne. Lassítja a rákos daganatok fejlődését, a benne található hespetedin pedig az egyik legerősebb vírusölő, ezért hatásos vírusos megbetegedések, illetve herpeszek leküzdésében.

Mandarin

Mandarin

(Citrus reticulata)

Rómában a bőség és a jólét szimbólumaként tisztelték. Az eredeti mandarin sokmagvú, de az utóbbi időben kinemesítették majdnem magtalan fajtáit is. A Celementine a mandarinok legkisebbikje, és egyáltalán nem tartalmaz magot.

Energiatartalom: 40 kcal, 168 kJ/100 g

Hűvös helyen (5-8 °C között), héjában 1-2 hétig áll el. Frissen, magában fogyasztva a legízletesebb, főleg a magtalan, mézédes fajták. Kiváló dzsem készíthető belőle. Illatos héjából olajat préselnek, amely számos likőr összetevője. Nagyon magas a C-vitamin-tartalma, és fontos béta-karotin forrás. Baktériumölő, emésztést elősegítő hatású. A benne lévő bioflavonok elősegítik az érrendszer helyes működését, és megelőzhetik a szívműködés zavarait.

Citrom

Citrom

(Citrus lemon)

Európába feltehetően a keresztes lovagok révén került Palesztínából. Ízével a legsavanyúbb gyümölcsök közé tartozik.

Energiatartalom: 29 kcal, 121 kJ/100 g

Érettségtől függően, 5-8 °C közötti hőmérsékleten 1-6 hétig áll el. Leve és héja jó ízesítője édességeknek, kompótoknak, bóléknak. Halak fűszerezésére különösen ajánlott. Magas C-vitamin-tartalmán túl bioflavont és germániumot is tartalmaz, melyek vértisztító hatásúak. A legértékesebb méregtelenítő, és méregoldó hatású gyümölcs. Megfázásos betegségek megelőzésében, gyógyításában fontos szerepet játszik.

Pomelo

Pomelo

(Citrus maxima)

A Távol-Keleten a Holdújévi ünnepek kísérője, ahol nemcsak csemege, hanem kultikus gyümölcsféle is. A citrusfélék teljesen külön fajtája. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb a grapefruiténál.

Energiatartalom: 52 kcal, 217 kJ/100 g

Akár a grapefruit, hűvös helyen 3-9 hétig is eláll és tárolás alatt nem veszít tápanyagtartalmából. Kifejezetten magas kálcium- és kálumtartalma. C-vitaminban is gazdag, a többi citrusféléhez hasonlóan. Jó vérnyomás szabályozó és immunrendszer erősítő.


A citrusféléket a tárolási betegségek (penészedés, rothadás) megelőzése érdekében engedélyezett tartósítószerrel kezelik, ezért fogyasztás előtt a gyümölcsöt minden esetben alaposan meg kell mosni!