Csonthéjasok

Európai (kék) szilva, Ringló félék

Szilva

(Prunus domestica)

Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs. Sokféle színe lehet: sárga, kék, piros, bordó, rózsaszín, lila. Alakja többnyire gömb vagy ovális. Íze - fajtától függően - édesebb vagy savanykásabb.

Energiatartalom: 46 kcal, 192 kJ/100 g

Hűtőszekrényben akár 3-4 hétig is eltartható. Fontos, hogy csak közvetlenül a fogyasztás előtt mossuk meg! Nyersen való fogyasztásán kívül befőttek, sütemények és pálinkák alapanyaga, kiegészítője. Érdemes savanyítani is. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot. Vitamintartalma nem számottevő. Jó hatással van idegrendszerünkre, serkenti az agyműködést, így frissítő hatása van. Az aszaltszilva az egyik legjobb vértisztító és emésztést serkentő gyümölcs.

Őszibarack

Őszibarack

(Prunus persica)

Az őszibarack Kína középső és északi részén őshonos. A gyümölcs színe lehet fehér, sárga, pirosas. Alakja általában gömbölyded, héja enyhén szőrös, húsa lédús, puha. Íze kellemesen édes, jellegzetes. Az őszibaracknak rengeteg fajtája ismert. Magyarországon két gyakori fajta fordul elő: fehérhúsú lédús, illetve sárgahúsú.

Energiatartalma: 38 kcal, 160 kJ/100 g

Magas víztartalma miatt rövidebb ideig tartható csak el. Az őszibaracknál a leghelyesebben akkor járunk el, ha nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle lekvárt, befőttet is.

A gyümölcs nagy magnézium, kálium, szelén, kálcium tartalommal bír. Mindezek mellett A-, B-, és C vitamint is tartalmaz. Vértisztító hatásával kiemelkedik a többi gyümölcs közül, táplálja az izmokat és a csontokat.

Kajszibarack, sárgabarack

Kajszibarack

(Prunus armeniaca)

Kína az őshazája, a selyemúton került el Örményországba és onnan terjedt el. A gyümölcs Magyarországra valószínűleg a török hódoltság idején került. Az érett gyümölcs színe már-már narancssárgába, pirosba hajló. Héja vékony, puha, enyhén pelyhes. Belseje szintén puha és lédús. Íze nagyon édes. A kajszi magyar fajtái Európa szerte híressé váltak, a legismertebbek: Ceglédi Piroska, Ceglédi Óriás, Mandulakajszi, Bergenon, Rózsakajszi.

Energiatartalma: 48 kcal, 201 kJ/100 g

A gyümölcs fogyasztható nyersen és aszalva. Adható hideg gyümölcslevesként, meleg köretként, és hideg, vagy meleg desszertként. A kajsziból továbbá finom lekvár főzhető, és ez egyik legjobb pálinkát is ebből a gyümölcsből készítik.

Magas az A-, és C-vitamintartalma, illetve karotint is tartalmaz. A csontok és a szövetek újjáépítésében van fontos szerepe. Növeli a sejtek energiáját, élettartamát.

Nektarin

Nektarin

(Prunus persica)

A gyümölcs színe a sárgától egészen a pirosig változhat. Alakja gömbölyded, esetenként tojás alakú. Íze majdnem megegyezik az őszibarackéval, húsa azonban keményebb és kevésbé lédús.

Energiatartalom: 43 kcal, 179 kJ/100 g

Keményhúsú, hibátlan, tiszta héjú gyümölcsöket válasszunk. Magas víztartalma miatt rövidebb ideig tartható el, érettségtől függően 1-2 hétig marad fogyasztható. Leggyakrabban frissen fogyasztjuk, de lekvár, befőtt sütemény is készül belőle. Gazdag A- és C-vitaminban. Tartalmaz káliumot, foszfort és emésztési rostokat. Jó vízhajtó, méregtelenítő gyümölcs.

Meggy

Meggy

(Prunus creasus)

A meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és szinte mindenütt fellelhető, erről tanúskodik, hogy a meggy az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származtatható.

Energiatartalma: 58 kcal, 243 kJ/100 g

Magas víztartalma miatt még hűtőszekrényben is csak 2-3 napig marad friss. A meggy finom nyersen is, de fogyaszthatjuk süteményekben, illetve befőttként, valamint szörp készíthető belőle.

Jelentős a kálcium, kálium, magnézium és vas-tartalma, ezen kívül tartalmaz A, B, és C vitamint is.

Közismert méregtekenítő és vértisztító hatása.

Cseresznye

Cseresznye

(Prunus avium)

Bölcsője valahol Eurázsiában kereshető. Az ókorban az istenek eledelének tartották. A Távol-Keleten az ifjúság, a megújulás, a tavasz jelképe. Nálunk a török hódítás alatt terjedt el. A nemesítését már az ókorban elkezdték. Színe a pirostól a feketéig bármilyen lehet.

Energiatartalma: 70 kcal, 294 kJ/100 g

A cseresznye hűvös helyen tárolva akár 1 hétig is tárolható, de csak a hibátlan és mosatlan szemek. A gyümölcsöt fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni. Fogyaszthatjuk frissen, de süteményekben is nagyon finom, kiváló pálinka és bor készíthető belőle.

Magas az A-, és C-vitamintartalma, ezen kívül tartalmaz vasat, kálciumot, magnéziumot.