Dinnyefélék

Görögdinnye

Görögdinnye

(Citrullus lanatus)

A görögdinnye gömbölyű vagy hosszúkás, A héj színe lehet sötét- vagy világoszöld, továbbá több fajta csíkos. Belül a gyümölcshús színe piros, ritkábban sárga, víztartalma gyakran eléri a 90-95%-ot.

Energiatartalom: 36 kcal, 127 kJ/100 g

A gyümölcs érettségétől és a tárolás körülményeitől függően 3-10 napig fogyasztható marad. Az egész, megkezdetlen dinnyék akár még ennél is tovább. Jégbe hűtve, nyersen fogyasztva a legízletesebb és garantáltan a legfrissítőbb hatású gyümölcsök közé tartozik. Magas az A-vitamin és vas tartalma. Nagyon jó vízhajtó, jó az izületi gyulladások kezelésére, gyorsítja az egyes betegségekből való lábadozást.

Sárgadinnye

Sárgadinnye

(Cucumis melo)

Rengeteg fajtája ismert, melyek színükben, tápanyagtartalmukban is különböznek. Két fő csoportjuk: nyári és téli dinnyék.

Energiatartalom: 34 kcal, 141 kJ/100 g

Vásárlásnál vizsgáljuk meg a héját - legyen kemény, hibátlan, kellemes, édes illatú - és az állagát. Ha enyhén puha, akkor megfelelő a gyümölcs. Magas, 90%-os, víztartalma miatt igen érzékeny, könnyen romlik. Leginkább a 7-10 oC körüli hőmérsékletet kedveli, így 3-5 napig eltartható. Főleg nyersen fogyasztjuk, de készül belőle lekvár is. Ne hűtsük túl a sárgadinnyét, mert elveszti ízét és illatát. Tartalmaz kálciumot, foszfort, vasat, nátriumot és káliumot, A- és C-vitamint, béta-karotint. Lázas, gyulladásos betegségek esetére kitűnő gyógyszer.