Burgonya
(Solanum tuberosum L.)
Dél-Amerika bennszülött lakossága mintegy 5000 éve termeszti az Andok magasabban fekvő, hidegebb tájain. Formájukban, ízükben, felhasználhatóságukban egyaránt különbséget mutanak különböző fajtái. A világossárgától a sötétliláig minden színárnyalatban előfordul. Több, mint 400 fajtája létezik pl.: King Edward, Golden Wonder, Kiflikrumpli, Desirée, Romano.
Energiatartalom: 85 kcal, 350 kJ/100 g
Hűvös, száraz, sötét helyen tároljuk, nehogy kicsírázzon, megzöldüljön. Ne tároljuk műanyag zacsóban, inkább szellőző kosárban. Felhasználása szinte kimeríthetetlen. Adhatjuk salátákhoz, süthetjük olajban, pépesíthetjük, tölthetjük. Fontos szénhidrátforrás, illetve kimelkedő C-, B1-, B2-vitamintartalma is.
Megtisztítja a testet a nehézfémek lerakódásától, jól használható rovarcsípések kezelésére is, ha nyers krumpiszeleteket vagy pépet rakunk rá.
Édesburgonya
(Batáta, lpomea batatas)
A trópusi Amerikában őshonos. Mint neve is jelzi, íze édes és egyben fűszeres is. Húsának színe narancs.
Energiatartalom: 117 kcal, 490 kJ/100 g
Magas víztartalma miatt, hűvös helyen is csak néhány napig tárolható. Felhasználása sokrétű: Süthetjük, főzhetjük, pépesíthetjük, kiváló köreteket készíthetünk belőle. Szénhidrátban és béta karotinban gazdag. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Fehérje- és magnéziumtartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére.