Saláták

Fejessaláta

Fejessaláta

(Lactuca sativa)

Egyes források szerint már a görögök és a rómaiak is termesztették. A ma legelterjedtebb termesztésbe vett salátaváltozat. Európában - beleértve hazánkat is - a legelterjedtebb.

Angliában a legfontosabb friss salátazöldség. Szerkezete a káposztáéhoz hasonló, színe a világoszöldtől a sötétliláig terjedhet. Íze kicsit kesernyés, úgynevezett "Zöld íz".

Energiatartalom: 15 kcal, 61 kJ/100 g

Semmiképp ne vegyünk fonnyadt, hibás levelű példányokat. Az endíviához hasonlóan, tároljuk a hűtőszekrény alsó polcain így 4-5 napig is eltartható. Magas a karotin, B1- és C-vitamin tartalma.

Különösen ajánlatos a fogyasztása tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak.

Jégsaláta

Jégsaláta

(Lactuca sativa, iceberg)

A fejessaláta divatos verziójának is szokták nevezni. Tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű salátafajta. Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei napokon át frissek, ropogósak maradnak.

Energiatartalom: 14 kcal, 58 kJ/100 g

Az egészséges jégsaláta színe a káposztához hasonló halványzöld. Frissen, nyersen, más salátákkal keverve, vagy szendvicsekben kitűnő étek. Salátabárok és gyorséttermek is előszeretettel használják. Rendkívül magas rosttartalma miatt kitűnő hatással van emésztőrendszerünkre.