Uborka- és tökfélék

Uborka

Uborka

(Cucumis sativus)

Az uborka ázsiai eredetű, Kelet-Indiából, a Himalája lejtőiről származik. A legrégebben ismert zöldségfélék egyike. Összes fajtájáról elmondható, hogy alakja hosszúkás, víz-, olykor kesernyés ízű. A fajtákat három fő csoportba sorolhatjuk: kígyóuborka, fürtös uborka vagy salátauborka, amelyeket nyersen vagy salátának használunk fel és berakóuborka, amit savanyúságként, kovászolva vagy csemegeuborkaként fogyasztunk.

Energiatartalom: 15 kcal, 62 kJ/100 g

Igyekezzünk sötétzöld, tapintásra kemény, hibátlan terméseket választani. A friss uborkát tároljuk hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában. A feldarabolt uborka vágott felülete hamar megfonnyadhat, ezért fóliába tekerve tároljuk. Készülhet belőle saláta, de adhatjuk hidegtálakhoz, szendvicsekhez. Finom főzve, sütve is. Magas kálium-, kálcium-, vas-, szénhidrát-, foszfor-, fehérje- és vitamintartalma miatt a legnépszerűbb zöldségfajták egyike. Kedvezően hat az emésztésre, jó vesetisztító, vizelethajtó, méregtelenítő és salaktalanító hatású.

Főzőtök

Spárgatök vagy Főzőtök

(Cucurbita pepo)

A tök ásványianyag és vitamintartalma kevés, étrendi értéke főleg a rosttartalmában fejeződik ki. Általában a biológiai érettség elérése előtt fogyasztjuk.


Sütőtök

Sütőtök

(Cucurbita maxima)

Két változatát termesztik, a hagyományos, kerek sütőtököt (C. maxima convar. maxima) és a banántököt (C. maxima convar. banina). A sütőtököt teljesen beérve fogyasztjuk, tápanyagban gazdagabb, mint a főzőtök. Magas a karotin-tartalma (3,8 mg/100g), C-vitamin, kálium és foszfortartalma.

Energiatartalom: 15 kcal, 63 kJ/100 g

Csapadéktól és nagyobb hidegtől védett helyen jól tárolható. Több fehérjét, vitamint, cukrot és szerves sót tartalmaz.

A zöldtök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van.

Cukkíni

Cukkíni

(Cucurbita pepo convar. giromontiina)

Közép-Amerikában őshonos. Nem más, mint éretlen tök! Egyre nagyobb teret hódit a hűvösebb éghajlatú észak-európai országokban, Angliában, Németországban, Hollandiában.

Energiatartalom: 32 kcal, 131 kJ/100 g

Vásárláskor csak kemény példányokat válasszunk, amelyek ellenállnak a nyomásnak. Héja legyen élénkszínű, hibátlan. Viszonylag hosszabb ideig akár 5 napig - eláll a hűtőszekrény alsó rekeszében. Sokoldalú zöldség. Alkalmas levesek, köretek, főzelékek, töltött és rakott ételek elkészítéséhez, de akár nyersen, salátákhoz is felhasználhatjuk, savanyíthatjuk. Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázáskor ajánlható.